Яндекс.Метрика

Борошниста роса

Борошниста роса, пшениця, ячмінь

Борошниста роса - Blumeria graminis (Синонім - Erysiphe graminis)

Опис

Хвороба відзначена на пшениці, житі, ячмені, дикорослих злаках. Протягом вегетації інфекція поширюється конідіями повітряно-крапельним шляхом. , Зимує міцелій гриба на заражених з осені посівах озимих.

 

Симптоми

На листі, стеблах, рідше колосках утворюється білий паутіністий наліт, що складається з грибниці і конідій патогена. Пізніше наліт буріє, на ньому з'являються темно-коричневі або майже чорні плодові тіла-клейстотеції. У них формуються і дозрівають яйцеподібні сумки з 4-8 сумкоспорами елліпсовіднимі форми.

 

Фактори, що сприяють розвитку хвороби

1. Підвищена протягом вегетації відносна вологість повітря і температура 10-15 ° С.

2. Густий стеблестой.

3. Завищені норми азотних добрив.

4. Засуха, чергування з зволоженням грунтів, сильний перепад температур.

Заходи захисту

1. Обробіток стійких сортів.

2. Дотримання сівозміни та просторова ізоляція полів озимих від ярих культур і посівів минулого року.

3. Своєчасне прибирання; лущення стерні і рання зяблева оранка, до появи сходів озимих.

4. Внесення фосфорно-калійних добрив.

5. Передпосівна обробка насіння мікроелементами (марганець, кобальт, залізо).

6. Посів ярих зернових в ранні терміни, озимих - в оптимальні для зони терміни.

7. Дотримання норми висіву насіння, недопущення загущених посівів.

8. Осінньо-весняна обробка вегетуючих рослин фунгіцидами.

 

Поиск