Роль зернових культур як основного джерела виробництва найважливіших продуктів харчування для людей, а також концентрованих і грубих кормів для тварин загальновідома. З урахуванням цього проблема збільшення виробництва зерна по раніше залишається однією з головних у сільському господарстві.
У підвищенні врожайності зернових культур важливе місце належить захисту їх від хвороб, які нерідко призводять до значного зниження збору зерна і погіршення його якості, а іноді до загибелі посівів. Ступінь шкодочинності хвороб залежить від екологічних умов обробітку та особливостей культури. В одних еколого-географічних зонах країни велику шкідливість проявляють одні хвороби, в інших - інші.
Розглянуті нижче хвороби зернових культур представлені за окремими видами рослин і поділені на групи залежно від збудників і характеру їх прояву
Неінфекційні хвороби
Викликаються факторами неорганічної (неживої) природи: низькими або високими температурами; нестачею або надлишком поживних речовин, води; зниженою або підвищеною кислотністю грунту; несприятливим механічним складом і структуройпочви; наявністю в повітрі шкідливих речовин. Нижче наводиться тільки один з позначених факторів.
1. Дефіцит поживних речовин
Марганцеве голодування
Мідне голодування
Магнієве голодування