|
Фузаріоз колоса і зернаФузаріоз колоса і зерна - Fusarium SPP.
Опис Сильно уражуються пшениця, особливо яра, ячмінь, жито; значно рідше овес. Протягом вегетації гриб поширюється конідіями і сумкоспорами (аскоспорами). Вони розносяться дощем, вітром, комахами. Деякі види-збудники фузаріозу утворюють склероції і хламідоспори, перезимовують у вигляді міцелію, а також у вигляді плодових тіл-Перітеціі на рослинних рештках. Симптоми Хвороба стає помітною в період наливу зерна або молочної стиглості, коли окремі колоски, частини колоса або цілі незрілі колосся біліють, а здорові залишаються зелені. У місці змикання лусочок утворюється слабозаметний наліт блідо-рожевого кольору. З часом наліт ущільнюється і стає оранжево-червоного кольору. Пізніше на колоскових чешуях з'являються чорні розкидані точки - перітеціі. Збудники можуть інфікувати як окремі колоски, верхню чи нижню частину колоса, так і весь колос, і соломину під ним. Зерна набувають рожевого відтінку, стають щуплими, втрачають схожість або дають ослаблені сходи. Фактори, що сприяють розвитку хвороби 1. Тепла погода з рясним випаданням опадів у період дозрівання зернових культур. 2. Незбалансованість харчування мінерального, особливо по азоту і фосфору. 3. Несвоєчасна збирання врожаю. Заходи захисту 1. Просушка, очистка, повітряно-тепловий або сонячних обігрів і знезараження посівного матеріалу. 2. Оптимально ранні строки посіву ярих. 3. Внесення фосфорно-калійних добрив і мікроелементів. 4. Зберігання зерна при оптимальній вологості. 5. Дотримання сівозмін. 6. Знищення стерні та глибока зяблева оранка. 7. Районування сортів підвищеної стійкості. |
|